ZALOGUJ SIĘ

DOŁĄCZ DO NAS W KILKA SEKUND

akceptuję regulamin

SZYBKIE I TANIE CIASTO

agapi

PostWysłany 3 mar 2010, o 19:39 przez agapi Temat postu: SZYBKIE I TANIE CIASTO

Witam Mamusie

Chyba wszystkie lubimy słodkości :D podam Wam mój przepis na tanie, oraz szybkie do zrobienia ciasto na proszku i (uwaga :D ) oleju.
Potrzebne skłdniki to:
3 płaskie szklanki mąki, 1,5 szklanki cukru,3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia, 1 mały jogurt (ja lubie z bananowym), 3 jaja,możemy dać aromat-ja wole cukier waniliowy, 3/4 szklanki oleju,jak ktoś lubi można dać bakalie- ja nie lubie ;)

Mąkę mieszamy z cukrem i proszkiem do pieczenia (ja mieszam ręcznie, można też mikserem ;) )Robimy w niej wgłębienie i dajemy jogurt,jaja cukier wnil.-aromat, na sam koniec dolewamy małymi porcjami olej. I jak ktoś lubi bakalie (aby bakalie nie opadały dodać do nich 2-3 łyżki mąki ziemiaczanej).

Mi przygotowanie zajmuje 10-15min, to naprawde SZYBKIE i smaczne ciasto :D

Ciasto pieczemy w tepm. 200 stopni C, od 40 do 60 minut.

Nie ukrywam, że to ciasto jest bardzo słodkie, mój mąż je uwielbia i potrafi zjeść połowe (odrazu) jeszcze na ciepło :lol: na ciepło nie radze, wiadomo... ;) :lol: :lol: :lol:

ŻYCZE SMACZNEGO :D

mamafilipka

PostWysłany 12 mar 2010, o 10:03 przez mamafilipka Temat postu: Re: SZYBKIE I TANIE CIASTO

ja chcę wypróbować ten przepis.. jestem nogą w pieczeniu ciast ale mam ogromne chęci cos dobrego upiec i syzbkiego!
Piekłam wiele ciast i zawsze cos poszło nie -tak... he he
Napisz mi jak "mały" ma być ten jogurt+ile ml.
Postaram sie upiec i zobaczymy co z tego wyjdie:)Trzymajcie kciuki:):)

agapi

PostWysłany 12 mar 2010, o 11:48 przez agapi Temat postu: Re: SZYBKIE I TANIE CIASTO

Te ciasto jest naprawde proste w zrobieniu, nie da się go spartolić ;) Wiesz ten przepis jest starszy niż ja, ma ponad 30 lat...a 30 lat temu nie mam pojęcia jakie były objetościowo pakowane jogurty? :shock: Więc ja daję na oko połowę z dużego, albo ten mały 150 gram (np. Bakomy-banan). Gdy upłynie juz 40 min. sprawdzam patykiem "do ciast"(wbijam w ciasto) czy jest gotowe...jesli patyk jest "schuchy-czysty" po wyciągnięciu z ciasta mozna je wyciągac z piekarnika, jeśli oblepił się surowym ciastem jeszcze dalej pieczemy.

ŻYCZE POWODZENIA MAMOFILIPKA I SMACZNEGO DLA CAŁEJ RODZINKI :D

michalina

PostWysłany 12 mar 2010, o 13:20 przez michalina Temat postu: Re: SZYBKIE I TANIE CIASTO

Agapi a jakiej konsystencji to ciasto powinno być po dodaniu wszystkich składników? Gęste, półpłynne...?

agapi

PostWysłany 12 mar 2010, o 13:26 przez agapi Temat postu: Re: SZYBKIE I TANIE CIASTO

Mi wychodzi dość gęste, ale łatwo się je miesza i "przelewa" na blache dzięki temu, że jest na oleju. Ma poślizg :lol:

michalina

PostWysłany 12 mar 2010, o 13:45 przez michalina Temat postu: Re: SZYBKIE I TANIE CIASTO

Pytam, ponieważ połączyłam wszystkie składniki i nie byłam pewna czy ma być takie gęste. A co do poślizgu to prawda :lol: super się je przekłada na blachę. O kurcze właśnie spojrzałam do piekarnika i zauważyłam, że chyba do zbyt małej blaszki je dałam. Mam nadzieję, że mi nie wypłynie. Ale pachnie, chyba nie wytrzymam i zjem troszeczkę jak tylko będzie gotowe.

agapi

PostWysłany 12 mar 2010, o 16:56 przez agapi Temat postu: Re: SZYBKIE I TANIE CIASTO

No tak zapomiałam napisać jaką dać blachę mniej-więcej. Mam nadzieje, że nie musiałaś piekarnika szorować ;) A jak wyszło?

mamafilipka

PostWysłany 12 mar 2010, o 20:48 przez mamafilipka Temat postu: Re: SZYBKIE I TANIE CIASTO

tak więc... Ciasto faktycznie szybkie i łatwe do robienia.... ja dodałam jogurt z kawałkami powoców i wydaje mi się, że śmaiło mozna dac cały duzy:) Wyszło dobrze bo urosło bardzo ładnie i szybciej jak w przepisie .. No właśnie szybko sie upiekło i to za szybko bo się przypaliło od spodu...
Ale to nic... Moja wina bo miałam źle ustwaioną wysokość.
ale dobre jest!!!!
Załączniki
Pulpit.jpg
Pulpit.jpg (22.81 KiB) Przeglądane 236 razy

agapi

PostWysłany 12 mar 2010, o 21:36 przez agapi Temat postu: Re: SZYBKIE I TANIE CIASTO

A co dałaś na wierzch? Czekoladke? Mniam :) Ja zazwyczaj nie klade nic, bo jak wystgnie jest taki chrupiacy wierzch :) A co do jogurtu,dobry pomysł! Zrobie z dużym nasteponym razem, będzie takie JOGURTOWE i pewnie bardziej "puchate" :)

NASZE SERWISY:
GIEŁDAMAMY.PL MIASTODZIECI.PL
SERWIS PARTNERSKI:
EDZIECKO.PL

Copyright © 2009 gieldamamy.pl, All rights reserved | Wykonanie: Verdox